Στηθάγχη-Πρώτες Βοήθειες
Ορισμός για Στηθάγχη
Στηθάγχη ονομάζουμε την κρίση ήπιου ή έντονου οπισθοστερνικού πόνου, σαν σφήξιμο, σα βάρος, σαν πίεση ή σαν πνίξιμο που επεκτείνεται σε κάτω γνάθο, λαιμό, αριστερό ώμο και χέρι.
Σαν πάθηση ανήκει στα συμπτώματα του κυκλοφορικού συστήματος, εμφανίζεται ως παροξυσμός θωρακικού πόνου που εντοπίζεται στην προκάρδια περιοχή και αποτελεί την κυριότερη κλινική εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου.
Ο ασθενής φέρνει το χέρι του μπροστά απο το στέρνο σε σχήμα γροθιάς για να περιγράψει τον πόνο. Η ένταση του πόνου μπορούμε να πούμε ότι ποικίλει από ήπια εώς έντονη.
Σε κάποιες περιπτώσεις η εστία του πόνου δεν είναι οπισθοστερνικά, αλλά μπορεί να εντοπίζεται σε άλλη περιοχή του θώρακα, καθώς και στην κάτω γνάθο και στον τράχηλο ή στα άνω άκρα και το επιγάστριο. Σε μία ή περισσότερες από αυτές τις θέσεις μπορεί να ακτινοβολεί ο πόνος, εκτός από την συνηθισμένη οπισθοστερνική του θέση.
Εμφανίζεται κυρίως όταν αυξάνει το καρδιακό έργο, δηλαδή:
- Στην κόπωση
- Σε έντονη συγκίνιση, θυμό, άγχος
- Μετά από βαρύ γεύμα
- Σε απότομη έκθεση στο κρύο
- Κατά τη νύχτα
Διαρκεί για λίγα λεπτά και σπανίως πάνω από 15 λεπτά. Χαρακτηριστική είναι η υποχώρηση του πόνου με την ανάπαυση και μετά τη λήψη νιτρωδών φαρμάκων υπογλωσσίως.
Μηχανισμός δράσης
Ο συσφιγκτικός πόνος στο στήθος προκύπτει όταν οι στενωμένες στεφανιαίες αρτηρίες δεν μπορούν να μεταφέρουν αρκετό αίμα στο μυοκάρδιο ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της άσκησης ή μερικές φορές της έντονης συγκίνησης.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν η απόφραξη στις στεφανιαίες αρτηρίες είναι πάνω απο 70%.
Αίτια ή που οφείλεται η Στηθάγχη
Η στηθάγχη οφείλεται κυρίως στα παρακάτω αίτια:
- Στην παροδική ισχαιμία. Δηλαδή σε ανεπαρκή αιμάτωση του μυοκαρδίου από διαταραχή του ισοζυγίου <<προσφορά και ζήτηση>> του σε οξυγόνο.
- Λόγω στένωσης της στεφανιαίας αρτηρίας από αθηρωμάτωση.
- Κάθε φορά που αυξάνεται το καρδιακό έργο οπότε δεν καλύπτονται οι ανάγκες του.
Πρώτες Βοήθειες
- Αρχικά βάζουμε τον ασθενή σε θέση ανάπαυσης. Ως αποτέλεσμα της ανάπαυσης, συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν σε αυτή τη θέση για λίγη ώρα.
- Δεύτερον είναι τα φάρμακα εκλογής: τα νιτρώδη σε χάπια ή σε σπρέι. Συνήθως ο παθών τα έχει στην τσέπη του.
- Ειδικά, αν ο πόνος επιμένει, ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΤΟ 166.
- Τέλος να είστε έτοιμοι για ΚΑΡΠΑ.
Πηγή: Μαθήματα πρώτων βοηθειών από την ΕΕΚΑΑΝ (Ελληνική Εταιρεία Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης).