Art of Naturopathy

Ενέργεια στην Ιατρική

Μία εισαγωγή στις θεωρίες αλλά και τις έννοιες περί ενέργειας είναι βασική για να μπορέσουμε να συνδέσουμε την ιατρική και τη σχέση του σώματος μας με αυτές τις μορφές ενέργειας που υπάρχουν.
Ενέργεια στην Ιατρική

Εισαγωγή στην Ενέργεια

 Η Ενέργεια δεν είναι μία γνωστή λέξη στην ιατρική, αλλά πολύ γνωστή στην φυσική, την μηχανική, την θερμοδυναμική κλπ. Για να εξηγήσουμε τί είναι η ενεργειακή ιατρική θα πρέπει πρώτα να καταλάβουμε βασικές ένοιες της ενέργειας και της ύπαρξής της, καθώς και τον τρόπο λειτουργίας της στους ζωντανούς οργανισμούς. Δεν θα αναλωθούμε σε βαριές επιστημονικές έννοιες και αναλύσεις, αν και κάποια στιγμή θα εμβαθύνουμε σε αυτές σε άλλα κεφάλαια, απλά θα κάνουμε μια εισαγωγή σε αυτές.

 Ο καθένας καταννοεί τις έννοιες και τις μεταφράζει με τον δικό του τρόπο. Οι λέξεις είναι δοσμένες από εμάς για εμάς για να μπορούμε να συνεννοούμαστε στον υλικό κόσμο. Γι’ αυτό ό,τι και να πούμε είναι υποκειμενικό και βασίζεται στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα.

 Ας δούμε τις πληροφορίες με ανοιχτό μυαλό, όπως θα έπρεπε να τις βλέπει κάθε αναζητητής και ερευνητής, ειδικά υπό το πρίσμα της επιστημονικής οπτικής, η οποία για να εξελιχθεί, πρέπει να ρίχνει συνεχώς τις παρωπίδες και να γκρεμίζει τα στερεότυπα, στο σημαντικό ταξίδι της προς την εξέλιξη της ανθρώπινης συνείδησης,  αλλά και ολόκληρου του πολιτισμού μας.

 

Ανθρώπινη Ενέργεια – ενεργειακό πεδίο ή Αύρα

 Γενικά γνωρίζουμε πως κάθε έμβιο όν στον πλανήτη γη όπως και ο άνθρωπος, έχει ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που ξεπερνά τα όρια του φυσικού σώματος. Το πεδίο αυτό ονομάζεται Ανθρώπινο Ενεργειακό Πεδίο (Human Energy Field, HEF).
 Αυτό το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που περιβάλλει τον άνθρωπο ονομάζεται και αύρα και στα αρχαία ελληνικά σημαίνει, δροσερός αέρας, πνοή. Με τον όρο αύρα ονομάζουμε το σύνολο των ενεργειακών πεδίων του ανθρώπου. Η αύρα προκύπτει από τα διάφορα ενεργειακά συστήματα του ανθρώπου, όπως τα βιοφωτόνια, τα ενεργειακά σήματα με τα οποία επικοινωνούν τα κύτταρα μεταξύ τους.
 Η αύρα φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά απο τον ρώσο ηλεκτρομηχανικό Seymon Davinovitch Kirlian και αμφισβητήθηκε για πολλά χρόνια η θεωρία της μέχρι και σήμερα ακόμα απο κάποιους, παρόλο που είναι πλέον αποδεδειγμένη ως ηλεκτρομαγνητικό πεδίο των έμβιων όντων. θεωρείται ότι είναι ο φορέας της ζωής, η ζωτική ενέργεια αλλιώς, το φώς που παράγουν τα κύτταρα κατα την διαδικασία της παραγωγής ενέργειας. Λειτουργεί και σαν προστατευτικό πεδίο από εξωτερικές ενέργειες κατά τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της γης για να την προστατεύσει απο εξωτερικές ενέργειες.
 Οι ιατρικές εφαρμογές της αύρας επικεντρώνονται στην διάγνωση της ζωτικότητας. εδώ και πολλά χρόνια μπορούμε να μετρήσουμε τη ζωτικότητα του ανθρώπου μέσω της αύρας από το σχήμα της, την έντασή της και τα χρώματα της με μηχανήματα βιοσυντονισμού.
 Οι διαφορετικές εικόνες (με τη μέθοδο Kirlian) ενός ατόμου με το <<αυρογράφημα>> παρέχουν ενδιαφέρουσες εικόνες για την ζωτική κατάσταση του.

Δύο παραδειγματα είναι τα παρακάτω:

  • Σύμφωνα με τον γνωστό βιοφυσικό Vladimir Iniushin, τα καρκινικά κύτταρα παρέχουν πολύ θαμπή εικόνα στις φωτογραφήσεις Kirlian, κάτι που μπορεί να αξιοποιηθεί διαγνωστικά.
  • Απουσία αύρας στα δάκτυλα του χεριού υποδηλώνει ότι το άτομο πέρασε σχιζοφρενικό επεισόδιο.

 

Συμπαντική Ενέργεια

 Πλείστες αναφορές έχουμε από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα για την συμπαντική ενέργεια η οποία σχηματίζει το συμπαντικό ενεργειακό πεδίο αναφερόμενο ως αιθέρας (αρχαία Ελλάδα), τσί (Κίνα) και πράνα (Ινδία).
 Στις αρχές του 20ου αιώνα ο ψυχίατρος δρ. Βίλχεμ Ράϊχ ασσχολήθηκε με αυτή την βιοενέργεια και την ονόμασε οργόνη ή οργονική ενέργεια. Χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας διαπίστωσε ότι η ενέργεια αυτή δονείται παντού, τόσο στα έμβια όντα όσο και στα άψυχα αντικείμενα.
 Ο Ράιχ όπως και πολλοί σύγχρονοι ερευνητές, πίστευε ότι όλες οι διαταραχές των βιοσυστημάτων και του περιβάλλοντος τους, οφείλονται σε διαταραχές του ενεργειακού τους υποστρώματος. Για θεραπευτικούς σκοπούς ο ράϊχ κατασκέυασε και ένα <<συσσωρευτή οργόνης>>. Πάνω σε αυτή τη θεωρία βασίστηκαν σχεδόν όλες οι σύγχρονες συσκευές βιοσυντονισμού και λειτουργούν με την αρχή του συντονισμού της βιοενέργειας του σώματος στις συχνότητες υγείας του κυττάρου έτσι ώστε να επέλθει κυτταρική ισορροπία και θεραπεία.
 Με την οργόνη ασχολήθηκε και ο τέσλα στα πλαίσια της αναζήτησης συσκευών που θα συσσώρευαν δωρεάν ενέργεια απο τον χώρο, και έφτιαξε και την αντίστοιχη μηχανή ελέυθερης ενέργειας του χώρου, σύμφωνα με την ιστορία του.
 Στο Cern, ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά εργαστήρια στον κόσμο, προσπαθούν να φωτογραφίσουν το μποζόνιο του χίγκς ή <<σωματίδιο του θεού>> τη μικρότερη μορφή ύλης, σωματίδιο που ανήκει κατά πολλούς ερευνητές και επιστήμονες, στο πεδίο της συμπαντικής ενέργειας ή οργόνης ή αιθέρα.
 Τέλος η κβαντική η οποία ανέτρεψε όλα τα δεδομένα στην φυσική εδώ και 80 χρόνια αναφέρεται στο <<πεδίο>> ενέργειας που υπάρχει παντού. Τα πάντα είναι ενέργεια και πλέουν μέσα σε μία συμπαντική θάλασσα ενέργειας, μία άμορφη μάζα η οποία μορφοποιείται και γίνεται ύλη μέσω της αντίληψης μας και του λογισμικού που κουβαλάμε στον εγκέφαλό μας. Το 99,999999% είναι ενέργεια και το υπόλοιπο ύλη η οποία με τη σειρά της είναι συμπιεσμένη ενέργεια. Καταννοούμε λοιπόν πως ως μέρος του όλου είναι αδύνατο να μην έχουμε βιοενέργεια σαν ζωντανοί οργανισμοί.

 

Βιο-Ενέργεια

 Πολλοί ερευνητές και επιστήμονες από όλο τον κόσμο (Burr,Becker, Nordenstrom, Rife, Popp, Bentov, Hust, Frohlich κ.α.) έχουν ερευνήσει την ύπαρξη ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας στον ανθρώπινο οργανισμό, παρόλλο που η κλασική ιατρική επιμένει να την αρνείται, αν και αναγνωρίζεται σιγά σιγά από μεγάλο μέρος του επιστημονικού κόσμου.
 Με τον όρο βιοενέργεια νοείται και ένα είδος ανανεώσιμης ενέργειας, που προέρχεται από την βιομάζα. Εξ’ορισμού η βιοενέργεια παράγεται μόνο απο ζωντανούς οργανισμούς (σε κυτταρικό επίπεδο) και δεν μπορεί να δημιουργηθεί από καμία συσκευή ή αντικείμενο.
 Έχει αποδειχθεί πλέον ότι όλοι οι άνθρωποι διαθέτουν την αναγκαία για την επιβίωση τους ποσότητα βιοενέργειας. Κάποιοι χαρισματικοί άνθρωποι, οι λεγόμενοι βιοθεραπευτές διαθέτουν περίσσεια ποσότητα βιοενέργειας ή χρησιμοποιούν την ελεύθερη ενέργεια του χώρου για θεραπευτικούς σκοπούς (βιοθεραπεία). Με σύγχρονα μηχανήματα είναι πλέον εύκολο να μετρήσει κανείς την ποσότητα βιοενέργειας που διαθέτει (βιοακτινοβολική ικανότητα).
 Στα ίδια πλαίσια στην ανατολή αλλά και στη δύση υπάρχουν ήδη επίσημα πρανοθεραπευτές, δηλαδή άνθρωποι που θεραπεύουν άλλους χρησιμοποιώντας την πλεονάζουσα ενέργειά τους ή χρησιμοποιούν το σώμα τους σαν κανάλι και διοχετεύουν την ελεύθερη ενέργεια μέσω των χεριών τους στους ασθενείς.
 Όλες οι μορφές βιοθεραπείας όπως το Reiki, το θεραπευτικό άγγιγμα, το πράνα κ.α. είναι <<ακτινικής μορφής θεραπεία>> και η εφαρμογή τους συνίσταται στην κατάλληλη εκπαίδευση των θεραπευτών ώστε να μπορούν να τη χρησιμοποιούν από απόσταση ή με επαφή μέσω των χεριών ώστε να εκπέμπουν βιοενέργεια στο σώμα του θεραπευόμενου.
 Με τις διάφορες μορφές βιοθεραπείας παρέχεται και διοχετεύεται στον ασθενή αρκετή ενέργεια ώστε να επέλθει η αναγκαία δυναμική ενεργειακή ισορροπία για την αποκατάσταση της υγείας.

 

Ενέργεια και άλλες μορφές 

 Εκτός από την αύρα και την βιοενέργεια όμως υπάρχουν και άλλες μορφές ενέργειας οι οποίες συνδέονται όλες φυσικά μεταξύ τους. δεν είναι όλες μετρήσιμες μέχρι στιγμής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ή ότι δεν θεραπεύουν επιτυχώς.
 Υπάρχει και το ηλεκτρομαγνητικό δίκτυο του σώματος, γνωστό στην κίνα ως σύστημα μεσημβρινών. Ο βελονισμός είναι βασισμένος σε αυτό το δίκτυο μεσημβρινών ή καναλιών στα οποία κυκλοφορεί ηλεκτρομαγνητική ενέργεια και τροφοδοτείται από τη ζωτική ενέργεια ή τσί ή πράνα.  Στην πραγματικότητα και αυτό το δίκτυο ανήκει στην βιοενέργεια του ανθρώπου και συνδέεται με τη συμπαντική-ζωτική ενέργεια.
 Ο βελονισμός θεωρούνταν μεταφυσική στη δυτική ιατρική για πολλά χρόνια, μέχρι που ένας γάλος ερευνητής κατάφερε να μετρήσει τη ροή ενέργειας μέσα στα κανάλια αυτά, διοχετεύοντας ραδιενεργά στοιχεία μέσα στο σώμα εθελοντών, τα οποία δεν ακολούθησαν τις αρτηρίες του αίματος, αλλά ένα άλλο δίκτυο το οποίο ταίριαζε απόλυτα με τις διαδρομές των μεσημβρινών που είχαν ζωγραφίσει και χρησιμοποιούσαν οι κινέζοι για αιώνες τώρα. Φυσικά ακόμα και τώρα κάποιοι το θεωρούν δίκτυο φάντασμα, παρόλο που η κινέζικη ιατρική το έχει ενσωματωμένο μέσα στην επίσημη κλασική ιατρική της και αναγνωρίζεται διεθνώς.

 Η ένταση της βιοενέργειας – ζωτικής ενέργειας, θεωρείται παραδοσιακά πως εξαρτάται από τους παρακάτω παράγοντες:

  • Αρχικά από την ποιότητα των τροφών και του νερού που λαμβάνει ο οργανισμός
  • Δεύτερον από την ποσότητα των τοξινών που φέρει ο οργανισμός
  • Τρίτον Από την ψυχική και συναισθηματική μας κατάσταση
  • Αλλά και την ανθρώπινη συμπεριφορά (τον τρόπο αντίδρασης προς τους συνανθρώπους)
  • Επίσης από την φυσική δραστηριότητα και την άσκηση
  • Τέλος από τον τρόπο αναπνοής

 

Ενεργειακά πεδία

 Φαίνεται ότι τόσο τα μετρήσιμα όσο και τα λεπτότερα μή μετρήσιμα ενεργειακά πεδία αντιδρούν μεταξύ τους κατά εξαιρετικά πολύπλοκο τρόπο. Σε κάθε ζωντανό οργανισμό κάθε υποατομικό σωματίδιο, άτομο, μόριο, κύτταρο, όργανο, ιστός, αλλά και όλος ο οργανισμός, έχουν τη δική τους ενέργεια, το βιοενεργειακό πεδίο.
 Οι έρευνες της σύγχρονης ιατρικής στρέφονται πλέον και σε <<απαγορευμένους>>, και <<αιρετικούς>> τομείς, που μέχρι πρίν λίγες δεκαετίες αποτελούσαν αντικείμενο μεταφυσικών ερευνητών και μυστικιστών <<τρελών>> επιστημόνων.
 Έτσι γίνονται, μεταξύ άλλων, ενδιαφέροντα πειράματα για να ερευνηθεί πόσο μπορεί η ισχυροποίηση του ηλεκτρομαγνητικού δυναμικού ενός οργανισμού να βοηθήσει στην αναγέννηση των ιστών π.χ. απο ακρωτηριασμό, αποκατάσταση κατεστραμμένων νέυρων ή αδρανοποίηση καρκινικών ιστών και στη συνέχεια να τους μετατρέψει σε φυσιολογικούς.
 Το σύστημα μεσημβρινών της κίνας και οι πρανοθεραπευτές, η ομοιοπαθητική και ο βιοσυντονισμός μπαίνουν σιγά σιγά στο προσκήνιο και όχι μόνο γίνονται αποδεκτές σαν επιστήμες αλλά χρησιμοποιούνται από κλασικούς ιατρούς και νοσοκομεία, επίσημα στο εξωτερικό.
 ‘Οσο οι έρευνες προχωρούν και ο εγκέφαλος ανοίγει βγαίνοντας απο το σκοτάδι της παρωπίδας και του εγωτισμού, πλησιάζουμε στην ιατρική του μέλλοντος, την ενεργειακή ιατρική, που έρχεται από το παρελθόν για να μας δείξει το δρόμο της θεραπείας μέσω της ολιστικής προσέγγισης των πραγμάτων.

Πηγή: Ενεργειακή ιατρική και ενεργειακές θεραπείες. Ανδρέα Κανά (καθηγητή αρωματοθεραπείας και βοτανολογίας).

*Σημαντική Υπενθύμιση

Όλα τα άρθρα και οι πληροφορίες της ιστοσελίδας είναι στα πλαίσια της ενημέρωσης και αφορούν τις εναλλακτικές και συμπληρωματικές θεραπείες, τον εναλλακτικό τρόπο ζωής και την πρόληψη για υγεία. Δεν αντικαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτικές αγωγές και ούτε προτείνονται για εφαρμογή χωρίς γνώση. Αν έχετε προβλήματα υγείας και ακολουθείτε ιατρικές οδηγίες και φαρμακευτικές αγωγές, τότε για οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτές πρέπει να την εγκρίνει ο θεράπον ιατρός σας. Μην ακολουθείτε ό,τι διαβάζετε και μην πειραματίζεστε με την υγεία σας, αν δεν κάνετε πρώτα την έρευνά σας ή χωρίς τη συμβουλή κάποιου ειδικού, καθώς μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την ατομική σας ακεραιότητα.

Share:

Κατηγορίες

Περισσότερα Άρθρα

Εγγραφείτε στο
Newsletter

Share: