Art of Naturopathy

Agrimony, το Ανθοϊαμα της Έκφρασης

To Agrimony στα ανθοϊάματα του Bach είναι το κατ' εξοχήν ανθοϊαμα της έκφρασης. Η χρήση του είναι δυναμική και απελευθερώνει το άτομο από τους φόβους του, την απόκρυψη των συναισθημάτων και την προσποίηση, προσδίδοντας άνεση και γνησιότητα στην έκφρασή του.
Agrimony, το Ανθοϊαμα της Έκφρασης

 

Εισαγωγή στα ανθοϊάματα και ευχαριστίες.

 Ξεκινώντας να παρουσιάσω τα υπέροχα ανθοϊάματα Βach, επέλεξα να δώσω τα βασικά χαρακτηριστικά των φυτών και των ιδιοτήτων τους σε σχέση με την ιδιοσυγκρασία τους αλλά και τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά που επηρεάζουν ψυχικά αλλά και συναισθηματικά, έτσι ώστε να επιφέρουν την πολυπόθητη αλλαγή από τα αρνητικά στα θετικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που τα χρειάζονται.
 Η παρουσίαση γίνεται με βάση βοτανολογικά βιβλία, πληροφορίες απο την δουλειά και τις εμπειρίες του Edward Bach από τα βιβλία του, αλλά και από το υπέροχο βιβλίο της ψυχοθεραπεύτριας Μαρίνας Αγγελή, το οποίο καταρχάς είναι μοναδικό στο είδος του σαν προσπάθεια στην ελληνική βιβλιογραφία όσον αφορά τα ανθοϊάματα και την σχέση τους με την ψυχολογία και τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά και κατά δεύτερον εμπεριέχει την πείρα πολλών δεκαετιών ενασχόλησής της με την ανθοθεραπεία και τις εφαρμογές της σε προβλήματα του ψυχισμού.
 Ας μην χρονοτριβούμε άλλο λοιπόν. Ο μαγικός κόσμος των Ιαμάτων ξεκινάει…

 

Agrimony, το ανθοϊαμα της έκφρασης.

 Το Agrimony σαν φυτό είναι το αγριμόνιο το ευπατόριο (agrimonia eypatoria) ή αλλιώς φωνόχορτο. Είναι στυπτικό και το χρησιμοποιούσανε στην μεσσαιωνική Αγγλία τον 15ο αιώνα για τις πληγές από τις μάχες. Αυτή η ιδιότητά του αποδίδεται στο πυρίτιο που περιέχει. Πολλές άλλες ιδιότητες αυτού του φυτού θα τις δούμε σε άλλα άρθρα της βοτανολογίας στην παρουσίαση των αρωματικών φυτών πιο αναλυτικά, καθώς δεν είναι επί του παρόντος.
 Ας δούμε όμως και τις ενεργειακές του ιδιότητες σαν ανθοϊαμα.

 Το Agrimony σαν ιδιοσυγκρασιακό ανθοϊαμα έχει να κάνει με την έκφραση. Δηλαδή με τον άνθρωπο που σαν ιδιοσυγκρασία κρύβει τα δυσάρεστα συναισθήματά του και προσποιείται το αντίθετο, ότι είναι χαρούμενος και ευδιάθετος μονίμως.
 Αυτός ο άνθρωπος κάνει το παν για να συγκαλύψει τα δυσάρεστα αυτά συναισθήματα όπως η ανησυχία, ο φόβος, η απελπισία κλπ. Παρουσιάζοντας τον εαυτό του γελαστό και με κέφι έτσι ώστε να υποκριθεί ότι όλα είναι ωραία.

 Ακολουθεί μια βασική αναφορά των προβληματικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και αντίστοιχα των θετικών (μετά την επίδραση του ανθοϊάματος) εκδηλώσεών της, όπως περιγράφονται στο βιβλίο της Μαρίνας Αγγελή ‘Ανθοθεραπεία με τα Ιάματα Μπαχ’.

”Βασικές αρνητικές εκφράσεις του Agrimony είναι οι εξής:

  • Ο φόβος των δυσάρεστων συναισθημάτων
  • Η απόκρυψη της αληθινής ψυχικής κατάστασης
  • Η προσποίηση ευφορίας

Θετικές εκφράσεις αυτού αντίστοιχα είναι οι παρακάτω:

  • Η γνησιότητα στην συμπεριφορά
  • Η άνεση στο να είμαστε ο εαυτός μας
  • Η αποδοχή της αρνητικής πλευράς της ζωής χωρίς τριβές.”*

 

Η άλλη όψη του Agrimony 

 Η εμπειρία απο την εργασία της ψυχοθεραπεύτριας Μαρίνας Αγγελή όπως μας λέει στο βιβλίο της δείχνει ότι, οι ενδείξεις για αυτό το ανθοϊαμα μπορεί να είναι πολύ ευρύτερες και να αφορούν πραγματικά όλες τις περιπτώσεις που ένας άνθρωπος δεν μπορεί να εκφραστεί δείχνοντας τα συναισθήματά του ή αναγκάζεται να τα κρύψει για διάφορους λόγους. Δηλαδή δεν είναι ανάγκη αυτός ο άνθρωπος να προσποιείται παρουσιάζοντας τον εαυτό του χαρούμενο, αλλά να είναι ανέκφραστος ή να χρησιμοποιεί μία ‘μάσκα’ που του επιτρέπει να φαίνεται στους άλλους πως όλα βαίνουν καλώς.
 Πίσω από αυτή την έλλειψη έκφρασης μπορεί να κρύβεται ο φόβος της θλίψης ή ο φόβος της απόρριψης που κουβαλάει ο Agrimony από μικρός. Αυτή η στάση του πολιτισμένου ή καθώς πρέπει ανθρώπου, είναι μία πολιτισμικά επιβεβλημένη συμπεριφορά από την ίδια την κοινωνία και είναι βασισμένη στην κοινή και χρησιμοποιούμενη φράση που ακούμε συχνά από τους γονείς μας ‘τί θα πεί ο κόσμος’ καθώς ο φόβος του σχολιασμού και του κουτσομπολιού είναι υπαρκτός και ιδιαίτερα στους παλιούς.
 Είναι όμως και μία άκρως γενικευμένη νοοτροπία που έχει περάσει απο γενιά σε γενιά και είναι χαρακτηριστική στις σύγχρονες κοινωνίες, καθώς διαποτίζει την καθημερινή μας ζωή με πολλούς τρόπους. Η νοοτροπία του φαίνεσθε και της εξωτερικής εικόνας ποτίζει τους Agrimony από μικρούς μέσω της οικογένειας αλλά και της εκπαίδευσης και έτσι η έλλειψη έκφρασης και η απόκρυψη συναισθημάτων οδηγεί σε εφήβους που πάσχουν εσωτερικά, προσπαθώντας να δείξουν και να γίνουν κάτι διαφωρετικό από αυτό που είναι πραγματικά, η καθαρή τους ψυχή.

 

Η θετική επίδραση του Agrimony

 Το Agrimony αντιστρέφει αυτή την κατάσταση των αρνητικών εκφράσεων και προωθεί τα θετικά χαρακτηριστικά αυτού του τύπου ανθρώπου δρώντας στο ενεργειακό επίπεδο, δηλαδή στην ψυχή του και επιρρεάζοντας την ψυχολογία του συνολικά.
 Η επίδραση του Agrimony στον τύπο ανθρώπου που έχει αυτά τα χαρακτηριστικά είναι καθοριστική και έχει άμεσα αποτελέσματα. Μόλις το άτομο συνειδητοποιήσει την κατάστασή του, τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του, τα θετικά χαρακτηριστικά επικρατούν και η ανακούφιση και η ηρεμία αρχίζουν να αναδύονται, όπως και η αυθεντικότητα στην έκφραση και στη συμπεριφορά του και η εξισορρόπηση των υπερβολικών αντιδράσεων του, καθώς αρχίζει να εμπιστεύεται τον εαυτό του και η ψυχική πίεση μειώνεται και υποχωρεί.

 

Επίλογος

 Κλείνοντας θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα ανθοϊάματα δρούν με ένα ευγενικό τρόπο στην ψυχή, χωρίς να εμπλέκονται με φάρμακα ή αγωγες. Ενεργούν  υποστηρικτικά ή παράλληλα με ψυχοθεραπεία και είναι ακίνδυνα για όλους τους ανθρώπους, με εξαίρεση σε κάποιες περιπτώσεις όπου οι ασθενείς χρειάζονται βοήθεια από επαγγελματίες ψυχίατρους ή βρίσκονται υπό φαρμακευτική αγωγή.

 Τα ανθοϊάματα, τρυπώνουν στα προγράμματα του  υποσυνείδητου μας που ελέγχει τον συνειδητό νου και ξετρυπώνουν τις σκιές του παρελθόντος μας που μένουνε κρυμμένες βαθειά και καθοδηγούν τη ζωή μας από την παιδική μας ηλικία μέχρι την ενηλικίωσή μας. αναδύουν έτσι με μοναδικό τρόπο τις αιτίες και τα μοτίβα των προβλημάτων μας, προκαλώντας τον ενδιαφερόμενο να συνειδητοποιήσει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές του, να τις αποδεχτεί και να δουλέψει επάνω σε αυτές τις αρνητικές εκφράσεις του χαρακτήρα του και να τις μεταμορφώσει σε θετικές, έτσι ώστε αλλάζοντας την στάση του και την συμπεριφορά του να εξελιχθεί και να αυτοθεραπευτεί.

Πηγή:*Μαρίνας Αγγελή ‘Ανθοθεραπεία με τα Ιάματα Μπαχ’, εκδόσεις Πύρινος Κόσμος, σελ. 127.

*Σημαντική Υπενθύμιση

Όλα τα άρθρα και οι πληροφορίες της ιστοσελίδας είναι στα πλαίσια της ενημέρωσης και αφορούν τις εναλλακτικές και συμπληρωματικές θεραπείες, τον εναλλακτικό τρόπο ζωής και την πρόληψη για υγεία. Δεν αντικαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτικές αγωγές και ούτε προτείνονται για εφαρμογή χωρίς γνώση. Αν έχετε προβλήματα υγείας και ακολουθείτε ιατρικές οδηγίες και φαρμακευτικές αγωγές, τότε για οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτές πρέπει να την εγκρίνει ο θεράπον ιατρός σας. Μην ακολουθείτε ό,τι διαβάζετε και μην πειραματίζεστε με την υγεία σας, αν δεν κάνετε πρώτα την έρευνά σας ή χωρίς τη συμβουλή κάποιου ειδικού, καθώς μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την ατομική σας ακεραιότητα.

Share:

Κατηγορίες

Περισσότερα Άρθρα

Εγγραφείτε στο
Newsletter

Share: