Art of Naturopathy

Αρχές Βοτανικών Σκευασμάτων

Η παρασκευή γιατρικών σκευασμάτων από βότανα βασίζεται σε κάποιες γενικές αρχές ή κανόνες που έχουνε μπεί σαν βάσεις από βοτανολόγους και πρέπει να τις ακολουθούμε. Ας δούμε λοιπόν ποιές είναι αυτές οι αρχές αναλυτικά.
Αρχές Βοτανικών Σκευασμάτων

Εισαγωγή 

 Στις αρχές Βοτανικών σκευασμάτων, θα δούμε πως  πρίν μπείτε στην διαδικασία να φτιάξετε τα δικά σας γιατρικά απο βότανα, πρέπει να γνωρίζετε τις βασικές αρχές παρασκευής τους για να είσαστε έτοιμοι και ασφαλείς για την εκτέλεση των συνταγών. εν συνεχεία θα δούμε τις βασικές μορφές των γιατρικών σκευασμάτων από βότανα και κάποιες ποιό δύσκολες μορφές που χρειάζονται εξειδίκευση, ειδικά εργαλεία και έμπειρους βοτανολόγους.

 

Εργαλεία Βοτανικών Σκευασμάτων

 

Αναγνώριση Βοτάνων

 Πρίν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε βότανο που έχετε μαζέψει εσείς και δεν το έχετε αγοράσει από κάποιο κατάστημα βοτάνων, είναι απαραίτητο να είστε σίγουροι ότι είναι το σωστό φυτό. Αν δεν είστε απολύτως σίγουροι μη χρησιμοποιείσετε το φυτό. Η λάθος αναγνώριση βοτάνων έχει αποβεί η αιτία πολυάριθμων δηλητηριάσεων. Καταγεγραμένη τέτοια περίπτωση είναι η δηλητηρίαση απο βλήτα, επειδή μαζί είχε μπερδευτεί και ο τάτουλας, κοινό ζιζάνιο στα χωράφια το οποίο είναι δηλητηριώδης.

 

Εργαλεία Σκευασμάτων

 Μη χρησιμοποιείτε εργαλεία από πλαστικό ή αλουμίνιο γιατί είναι υλικά που μπορούν να δημιουργήσουν περίεργες χημικές ενώσεις. Αυτό φαίνεται και από την μαυρίλα που βγαίνει από τα τοιχώματα, καθώς πλένουμε τα σκεύη του αλουμινίου.
Χρησιμοποιείται πάντα ανοξείδωτα, γυάλινα ή εμαγιέ σκεύη και εργαλεία.

 

Αποστείρωση εργαλείων

 Όλα τα σκεύη και εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή γιατρικών από βότανα θα πρέπει να είναι πεντακάθαρα και αποστειρωμένα. Η σωστή αποστείρωση αποτρέπει τη δημιουργία των μικροβίων και επιτρέπει την καλύτερη διατήρηση των γιατρικών.

 

Βάρη και μεζούρες

 Για τα στερεά και την μέτρηση του βάρους τους θα συνιστούσαμε μια ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας αν και μια κοινή ζυγαριά κουζίνας αρκεί. Αν δεν είναι η ζυγαριά ακριβείας δεν μπορεί να πιάσει μικρές ποσότητες ξηρών βοτάνων. Έτσι σε ένα δοχείο επάνω στην ζυγαριά πέρνουμε πάντα το απόβαρο, μηδενίζουμε τη ζυγαριά και μετά τοποθετούμε το βότανο μέσα στο δοχείο.
 Τα υγρά τα μετράμε συνήθως με όγκο, οπότε μπορούν να μετρηθούν με ποτήρια δοσομετρητές που κυκλοφορούν στο εμπόριο και πολλοί έχουμε ήδη στην κουζίνα μας. Πολύ μικροί όγκοι νερού μπορούν να μετρηθούν σε σταγόνες.

 

Μονάδες μέτρησης όγκου

1ml=20 σταγόνες
5ml=1 κουταλάκι του τσαγιού
10ml=1 κουταλάκι του γλυκού
20ml=1 κουτάλι της σούπας
70ml=1 ποτήρι του τσέρι
150ml=1 φλιτζάνι ή ένα ποτήρι του κρασιού
 

Αποθήκευση Σκευασμάτων

 Η σωστή αποθήκευση είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Αυτό γιατί πρέπει να γνωρίζουμε πότε τα παρασκευάσματά μας χάνουν τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, δηλαδή μέχρι πότε μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε.

 Τα Εγχύματα θα πρέπει να παρασκευάζονται την ίδια μέρα για να είναι φρέσκα, ενώ Τα Αφεψήματα θα πρέπει να καταναλώνονται εντός 48 ωρών.και τα δύο θα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος αν δεν καταναλώνονται αμέσως.

 Τα Βάμματα και άλλα υγρά παρασκευάσματα, όπως τα σιρόπια και τα αιθέρια έλαια, θα πρέπει να φυλάσσονται σε μπουκάλι από σκουρόχρωμο γυαλί σε δροσερό περιβάλλον μακριά από το φώς του ήλιου, και μπορούν όμως να διατηρηθούν μήνες ή και χρόνια. Οι Αλοιφές θα πρέπει να φυλάσσονται σε βαζάκια από σκουρόχρωμο γυαλί.

 

Παρασκευή Σκευασμάτων

 Τα βότανα θα πρέπει να παρασκευάζονται βάσει οδηγιών (δίνονται στο συνταγολόγιο), επειδή ο τρόπος παρασκευής φέρει κι άλλο αποτέλεσμα. δηλαδή το ίδιο βότανο έχει άλλη αξία σε ένα εκχύλισμα και άλλη σε ένα αφέψημα.

παράδειγμα:
-ελαφρύ εκχύλισμα λυκίσκου=αρωματικές ιδιότητες.
-βαρύ εκχύλισμα λυκίσκου=πικρές τονωτικές ιδιότητες.
-αφέψημα λυκίσκου=στυπτικές ιδιότητες.

 

Δοσολογία Σκευασμάτων

 Στο συνταγολόγιο δίνεται και η δοσολογία απο κάθε βότανο (ή συνδυασμό τους), οι οποίες αφορούν το μέσο όρο ατόμου. Παρόλο που ουσιαστικά υπάρχουν εξατομικευμένες ανάγκες βάσει σωματικού βάρους και ηλικίας. π.χ. 5 χρονο παιδί χρειάζεται 1/4 της δόσης σε σχέση με έναν ενήλικα. Αρχικά χορηγούνται μικρές δόσεις που αργότερα αυξάνονται (μονάχα αν χρειαστεί).
 Σημειωτέον, ότι προτιμούνται μικρές δόσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε νευρικούς ανθρώπους. μικρές δόσεις δίνονται επίσης και όταν λαμβάνονται διουρητικά, για να μήν κουράσουμε επιπλέον τα νεφρά.

 

Μορφές Σκευασμάτων

Βασικές απλές μορφές.

1-Εγχύματα
2-Αφεψήματα (εκχύλιση διά βρασμού)
3-Βάμματα
4-Σιρόπια
5-Αλοιφές

Πιο δύσκολες και ακριβές μορφές

1-κάψουλες
2-κομπόστα
3-απόσταγμα
4-εκχύλισμα
5-πάστα
6-έλαια
7-οξύμελο
8-έμπλαστρο
9-κατάπλασμα
10-υδρόλυμμα
11-υπόθετο

*Σημαντική Υπενθύμιση

Όλα τα άρθρα και οι πληροφορίες της ιστοσελίδας είναι στα πλαίσια της ενημέρωσης και αφορούν τις εναλλακτικές και συμπληρωματικές θεραπείες, τον εναλλακτικό τρόπο ζωής και την πρόληψη για υγεία. Δεν αντικαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτικές αγωγές και ούτε προτείνονται για εφαρμογή χωρίς γνώση. Αν έχετε προβλήματα υγείας και ακολουθείτε ιατρικές οδηγίες και φαρμακευτικές αγωγές, τότε για οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτές πρέπει να την εγκρίνει ο θεράπον ιατρός σας. Μην ακολουθείτε ό,τι διαβάζετε και μην πειραματίζεστε με την υγεία σας, αν δεν κάνετε πρώτα την έρευνά σας ή χωρίς τη συμβουλή κάποιου ειδικού, καθώς μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την ατομική σας ακεραιότητα.

Share:

Κατηγορίες

Περισσότερα Άρθρα

Εγγραφείτε στο
Newsletter

Share: