Art of Naturopathy

Αγιουρβέδα, η “Επιστήμη της ζωής”.

Η Αγιουρβέδα, ή "Επιστήμη της ζωής", συνιστά αρχαίο σύστημα ολιστικής ιατρικής, γέννημα του πολιτισμού της αρχαίας Ινδίας, περίπου 1800 π.χ. και των 4 ιερών κειμένων της Βέδα όπου και συσχετίζεται με θρησκευτικά και μυθολογικά στοιχεία .
Αγιουρβέδα, η "Επιστήμη της ζωής".

Τί είναι η Αγιουρβέδα;

 Η Αγιουρβέδα ή Αγιούρ Βέντα είναι το παραδοσιακό ιατρικό σύστημα της ινδίας. χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται εξελισσόμενο για αιώνες στην Ινδία και παραμένει ιατρικό σύστημα στις χώρες της νότιας ασίας, ενώ καταχωρείται στις μορφές ολιστικής εναλλακτικής ιατρικής στις χώρες της δύσης, καθώς είναι αναγνωρισμένη πλέον και από τον Π.Ο.Υ. όπως και η Κινέζικη παραδοσιακή ιατρική, η ομοιοπαθητική και η φυσιοπαθητική.

 Ο όρος Αγιουρβέδα προέρχεται από δύο ινδικές λέξεις: ayur, ή ζωή και veda, ή γνώση.  Η ιατρική της Αγιουρβέδα περιγράφεται έτσι ως ”γνώση του πως να ζείς”, δίνοντας έμφαση στο ότι η καλή υγεία είναι προσωπική ευθύνη του κάθε ανθρώπου. Στην ιατρική της Αγιουρβέδα η ασθένειαθεωρείται έλλειψη ισορροπίας και τα βότανα και ο έλεγχος της δίαιτας χρησιμοποιούνται για να αποκαταστήσουν την ισορροπία.

 Τα πρώτα κείμενα της Αγιουρβέδα χρονολογούνται γύρω στο 2.500 π.χ., ενώ διαδοχικοί εισβολείς πρόσθεσαν νέες βοτανολογικές παραδόσεις: οι Πέρσες γύρω στο 500 π.Χ., οι Μογγόλοι τον 14ο αιώνα που έφεραν την ιατρική του Γαληνού και του Αβικέννα (γνωστή ως Γιουνάνι) και οι Βρετανοί, που έκλεισαν τις σχολές της Αγιουρβέδα στο 1833, αλλά ευτυχώς δεν εξάλειψαν τελείως όλη την αρχαία γνώση. Η Θιβετανική ιατρική έχει πολλά κοινά με την Αγιουρβέδα, αλλά είναι απείρως πολυπλοκότερη, έχοντας 15 υποδιαιρέσεις για τις διαθέσεις και δίνοντας μεγάλη έμφαση στην επίδραση των περασμένων ζωών-κάρμα(karma)-στην υγεία της τωρινής ζωής.

 

Μία διαφορετική άποψη του κόσμου

 Όπως η Γιουνάνι (αρχαία ελληνική) και η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, το μοντέλο της Αγιουρβέδα συνδέει τον μικρόκοσμο του ατόμου με τον κόσμο.

Στην καρδιά του συστήματος είναι οι τρείς πρωταρχικές δυνάμεις.

  • Πράνα (prana), ή αναπνοη της ζωής
  • Άγκνι (agni), το πνεύμα του φωτός ή της φωτιάς
  • Σόμα (soma), μία εκδήλωση αρμονίας, συνοχής και αγάπης.

Υπάρχουν επίσης 5 θεμελιώδη στοιχεία από τα οποία αποτελείται όλη η ύλη:

  • Η γή
  • Το νερό
  • Η φωτιά
  • Ο αέρας και
  • Ο αιθέρας (ένα νεφελώδες στοιχείο που γεμίζει όλο το διάστημα και ήταν επίσης γνωστό στους Αρχαίους Έλληνες).

 Αυτά συνιστούν το σύμπαν, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπινου σώματος. Τα πέντε παγκόσμια στοιχεία μετατρέπονται από το άγκνι, τη φωτιά που πέπτει, σε τρείς διαθέσεις ή δυνάμεις. Στην ουσία συνδιάζονται σε ζεύγη για να σχηματίσουν αυτές τις τρείς δυνάμεις/επίπεδα ενέργειας, τα doshas, που επηρρεάζουν την υγεία και την ιδιοσυγκρασία του ατόμου και μερικές φορές ονομάζονται υποπροϊόντα της πέψης. Αν η πέψη ήταν τέλεια δεν θα υπήρχε ανισορροπία των διαθέσεων, αλλά επειδή δεν είναι, μπορεί να προκληθεί έλλειψη ισορροπίας και κακή υγεία.

 Τα doshas κινούνται διαρκώς, ευρισκόμενα σε δυναμική ισορροπία μεταξύ τους, χαρακτηρίζουν με μοναδικό τρόπο κάθε ζωντανό πλάσμα και είναι απαραίτητα για τη γέννηση και τη διατήρηση της ζωής.

Τα 3 ενεργά doshas με τα στοιχεία που τους αντιστοιχούν είναι:

  • Vata=αέρας και αιθέρας/κινηση, άνεμος.
  • Pitta=η φωτιά παράγει την διάθεση, φωτιά ή χολή.
  • Kapha=νερό και γή, φλέγμα.

 Η διάθεση που επικρατεί ελέγχει το χαρακτήρα του ατόμου. ο τύπος vata συμφωνεί σε αδρές γραμμές με τη μελαγχολική προσωπικότητα του Γαληνού (από την Γιουνάνι), ο τύπος pitta ταιριάζει με τον χολερικό τύπο και τα άτομα τύπου kapha θυμίζουν τον φλεγματικό τύπο. η τροφή, το ποτό, η ικανοποίηση των αιθσήσεων, το φώς, ο καθαρός αέρας και οι πνευματικές δραστηριότητες χρησιμοποιούνται για να ”ταίσουν”την πεπτική φωτιά και να παράγουν το σωστό μίγμα διαθέσεων.

 Η συνολική υγεία και ζωτικότητα αλλά και προδιάθεση για μακροζωία του κάθε ανθρώπου εξαρτάται από την διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των 3 doshas, τα οποία εδράζονται σε συγκεκριμένα όργανα και ιστούς του σώματος. Κάθε ανισορροπία προκαλεί ασθένειες και προβλήματα υγείας, νού, σώματος και ψυχής. Η ισορροπία των τριών doshas στηρίζεται στο χτίσιμο ενός υγιούς μεταβολικού συστήματος, με καλή πέψη και σωστή άσκηση.

 

Τα τσάκρας, κομμάτι της Αγιουρβέδα.

 Η Αγιουρβέδα τονίζει την ανάγκη να δυναμώσουν τα τσάκρα, ή ενεργειακά κέντρα του σώματος. Αυτά μπορεί να διεγερθούν με την εφαρμογή ορισμένων βοτάνων στα ενεργειακά σημεία, ή να δυναμώσουν με την εσωτερική λήψη άλλων βοτάνων. Οι σύγχρονοι θεωρητικοί συνδέουν σήμερα τα τσάκρα με διάφορα όργανα και αδένες.
 Τα τσάκρας τα οποία τα συναντάμε και σε άλλα παραδοσιακά συστήματα είναι επτά:

  • Το τσάκρα της ρίζας: συνδέεται με τη μήτρα και τον προστάτη αδένα.
  • Το τσάκρα του ιερού οστού: συνδέεται με τους όρχεις και τις ωοθήκες.
  • Το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος: συνδέεται με το ήπαρ και τα επινεφρίδια
  • Το τσάκρα της καρδιάς: συνδέεται με τον θύμο αδένα και με την καρδιά
  • Το τσάκρα του λαιμού: συνδέεται με τον θυρεοειδή αδένα
  • Το τσάκρα του μετώπου (τρίτο μάτι): συνδέεται με τον αδένα της υπόφυσης
  • Το τσάκρα της κορυφής (κορώνα): συνδέεται με τον αδένα της επίφυσης

Τα τσάκρας δεν είναι αποδεκτά απο την δυτική ιατρική, αν και στις μέρες μας έχουνε αρχίσει να αναγνωρίζονται από μεγάλο μέρος σύγχρονων ιατρών καθώς οι έρευνες αποδεικνύουν την ύπαρξη διαφόρων μορφών ενέργειας στο σώμα μας, με μετρήσεις αυτών των ενεργειών μέσω σύγχρονων μηχανημάτων όπως είναι οι βιοσυντονιστές και οι συσκευές μέτρησης συχνοτήτων σε Hz(hertz). κάθε όργανο έχει την δικιά του συχνότητα και τα τσάκρας είναι κόμβοι ενέργειας.

 

Άλλες αρχές της Αγιουρβέδα.

 Η Αγιουρβέδα χρησιμοποιεί πολύ τις θεραπευτικές ιδιότητες φυτών και βοτάνων, καθώς και αρκετών ορυκτών, ενώ οι θεραπευτές της στην πορεία των αιώνων ανέπτυξαν χειρουργικές μεθόδους και αντίστοιχα χειρουργικά εργαλεία. Ασχολείται επίσης με την παιδιατρική, την ανοσολογία, την τοξικολογία και την σεξουαλική υγεία/επιθυμία.

 Η ιατρική της Αγιουρβέδα δίνει έμφαση στην ”ολιστική προσέγγιση”, θεραπεύοντας το άτομο ως σύνολο με κατάλληλα γιατρικά για το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα. η θεραπεία μπορεί να συμπεριλαμβάνει διαλογισμό, φυσική άσκηση ή βότανα που η δράση τους εστιάζεται σε κάποια ιδιαίτερη πλευρά της ύπαρξης.

 Τα προβλήματα της καρδιάς, για παράδειγμα, θεωρούνται τόσο πνευματικό ζήτημα όσο και παθολογικό, αφού η καρδιά είναι η θέση του Άτμαν, ή θείου εαυτού. τα κατάλληλα βότανα μπορεί να είναι η Αρτζούνα, ένα τονωτικό της καρδιάς, με έλαιο από σανταλόξυλο, ένα κατευναστικό έλαιο μασάζ, για να ηρεμήσει και να ανορθωθεί η ψυχική διάθεση και να ενθαρρυνθεί το συναίσθημα της χαράς.

 Η ολιστική προσέγγιση της Αγιουρβέδα χρησιμοποιεί τις παρακάτω βασικές αρχές για να επιφέρει ισορροπία:

  • Τον διαλογισμό και την γιόγκα
  • Την σωματική άσκηση
  • Τη σωστή διατροφή(υπάρχει ολόκληρο διατροφικό σύστημα)
  • Βότανα και ορυκτά
  • Την μάλαξη

Κλείνοντας αυτή την μικρή αλλά περιεκτική παρουσίαση για την Αγιουρβέδα, βλέπουμε πως τα παραδοσιακά ιατρικά συστήματα της Ινδίας, της Κίνας αλλά και της Ελλάδας, βασίζονται στον τρόπο ζωής και άρα στην πρόληψη και σε μία κοινή αρχή που διέπει την αρχαία σκέψη και μεταφέρεται μέχρι της μέρες μας, που λέει πως για να υπάρξει ισορροπία μέσα μας και έξω μας πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον άνθρωπο, όπως και την φύση, αλλά και τα πάντα στη ζωή μας ολιστικά, αφού τα πάντα αλληλεπιδρούν,  αλληλοεξαρτώνται και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με ένα παγκόσμιο δίκτυο ενέργειας.

Πηγή:

-The Herb Society’s. Πλήρης οδηγός φαρμακευτικών βοτάνων(Ένας πρακτικός οδηγός φαρμακευτικών βοτάνων, με θεραπείες για τις πιο συχνές παθήσεις)PENELOPE ODY MNIMH. Eκδόσεις ΔΗΜ.ΚΥΡΙΟΠΟΥΛΟΣ

*Σημαντική Υπενθύμιση

Όλα τα άρθρα και οι πληροφορίες της ιστοσελίδας είναι στα πλαίσια της ενημέρωσης και αφορούν τις εναλλακτικές και συμπληρωματικές θεραπείες, τον εναλλακτικό τρόπο ζωής και την πρόληψη για υγεία. Δεν αντικαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτικές αγωγές και ούτε προτείνονται για εφαρμογή χωρίς γνώση. Αν έχετε προβλήματα υγείας και ακολουθείτε ιατρικές οδηγίες και φαρμακευτικές αγωγές, τότε για οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτές πρέπει να την εγκρίνει ο θεράπον ιατρός σας. Μην ακολουθείτε ό,τι διαβάζετε και μην πειραματίζεστε με την υγεία σας, αν δεν κάνετε πρώτα την έρευνά σας ή χωρίς τη συμβουλή κάποιου ειδικού, καθώς μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την ατομική σας ακεραιότητα.

Share:

Κατηγορίες

Περισσότερα Άρθρα

Εγγραφείτε στο
Newsletter

Share: