Art of Naturopathy

Ανακάλυψη και ιστορία της Ρεφλεξολογίας

Η ιστορία και οι ανακαλύψεις της ρεφλεξολογίας είναι ένα αφιέρωμα στους επιστήμονες και ιατρούς που ασχολήθηκαν και ερεύνησαν αυτή την υπέροχη και αρχαία θεραπευτική τεχνική.
Ανακάλυψη και ιστορία της Ρεφλεξολογίας

 Ιστορία και ανακαλύψεις της Ρεφλεξολογίας

Οι αρχαίες ανακαλύψεις 

 Η ρεφλεξολογία ή ανακλαστική ζωνοθεραπεία, είναι μια πανάρχαια θεραπεία που φέρνει το σώμα σε μια υγιή ισορροπία μετά από αρρώστια που έχει σχέση με λανθασμένο τρόπο ζωής και διατροφής, αλλά είναι και ένας ανώδυνος τρόπος για τη διατήρηση της υγείας.
Το πρώτο ίχνος που έχουμε για την ανακάλυψη της ρεφλεξολογίας είναι ένα έργο ζωγραφικής στον τάφο του Ankhmahor, στη Saffara, περίπου το 2330 π.χ. Ο τάφος αυτός είναι γνωστός σαν τάφος των γιατρών και η αναγραφόμενη φράση επάνω του λέει:
 Ο ασθενής: << μη με πονάς >> και ο γιατρός απαντά: << θα πράξω ώστε να με ευγνομωνείς >>.
 Μετά, στην Κίνα, 4000 χρόνια πρίν, ο αυτοκράτωρ Huangti-Nei ανέφερε την Ανακλαστική Ζωνοθεραπεία – ρεφλεξολογία, στο βιβλίο του << The Yellow Emperor’s Book Of Internal Medicine >>.

 

Οι μετέπειτα ανακαλύψεις

 Στη Δύση, το 1834, οι έρευνες του Σουηδού Pehr Henry Ling έγιναν γνωστές. Ο Άγγλος νευρολόγος Sir Henry Head, ανακάλυψε τις υποδόριες καταλήξεις των σπονδυλικών νεύρων. Την ίδια περίπου εποχή στη Ρωσία τα αδέλφια Kirlian ανακάλυψαν και μελέτησαν την ακτινοβολία του σώματος και διαπίστωσαν πως με βάση την εκπεμπόμενη ακτινοβολία, τα υγιή όργανα του σώματος διαφέρουν από τα άρρωστα στο χρώμα τους.

 Το 1913 ο ωτορινολαρυγγολόγος Dr. Fitzgerald του University of Connecticut, ένας σημαντικός και γνωστός ερευνητής της ρεφλεξολογίας, ανακάλυψε ότι πιέζοντας κάποια σημεία του σώματος εξουδετέρωνε τον πόνο που εμφανιζόταν σε κάποιο άλλο σημείο. Με αυτόν τον τρόπο μπορούσε να εγχειρίζει χωρίς αναισθητικά φάρμακα.
 Έτσι ο Dr. Fitzgerald χώρισε το σώμα σε 5 πλήρεις ζώνες αριστερά και δεξιά που διατρέχουν όλο το μήκος του σώματος, από το κεφαλι, εώς την επιφάνεια του πέλματος. Στο δε σημείο του λαιμού οι ζώνες διασταυρώνονται. Κάθε όργανο του σώματος έχοντας προσβάσεις σε αυτές τις ζώνες , μπορεί τη στιγμή που χρειάζεται επέμβαση να πραγματοποιείται με απλή πίεση ή μάλαξη στις ζώνες που συνδέουν το άρρωστο όργανο του σώματος με το πέλμα του ποδιού. Η εξήγηση που μας έδωσε και τα αποτελέσματα που βρήκε μας δείχνουν πως το ανθρώπινο σώμα είναι ένας ηλεκτρομηχανισμός. Με τις 10 ζώνες που ανακάλυψε, μας δίνει το κλειδί για να βρούμε ακριβώς τα διάφορα αντανακλαστικά σημεία στα πέλματα.

 Ένας άλλος γιατρός από τη Νέα Υόρκη, ο Edwin R. bowers, που σπούδασε κάτω από τον Fitzgerald, γράφοντας ένα άρθρο έδωσε το όνομα σε αυτή τη θεραπεία. Μαζί έγραψαν και ένα βιβλίο. Άλλος γιατρός που ειδικεύτηκε σε αυτόν τον τομέα ήταν ο George White M.D. από την καλιφόρνια, ο οποίος πρόσθεσε στοιχεία στην επαναληπτική έκδοση του βιβλίου αυτού.
 Ο Fitzgerald αρχικώς ενδιαφέρθηκε για τις ζώνες σε μήκος. Το 1919 ο Dr. Joe Shelby Riley έγραψε το << Zone Therapy Simplfied >>, τη δικιά του ανακάλυψη για οριζόντιες ζώνες των πελμάτων και ταυτόχρονα επιβεβαίωνε τις γεωγραφικού μήκους γραμμές του Fitzgerald.
 Ο Fitzgerald ήταν ο πρώτος που περιέγραψε την ανακλαστική ζωνοθεραπεία ως << ρεφλεξολογία >>. Ήλθαν πολλοί άλλοι μετά για να εμπλουτίσουν τη γνώση μας, όπως η Eunice D. Ingham και η μαθήτριά της, Mildred Carter.

 Πρίν όμως από το Fitzgerald ο Ιάπωνας ψυχίατρος Dr.Kuavakichi Hirata εντόπισε δώδεκα οριζόντιες ζώνες που είχαν ανακλαστικά σημεία με δώδεκα ζώνες στο σώμα. Στην Ιαπωνία μία άλλη μέθοδος της ρεφλεξολογίας στο πέλμα έιχε εφαρμοστεί και λέγεται << Sokshindo >>. Προσφέρει είκοσι πέντε αντανακλαστικά σημεία. Αυτό το σύστημα περιγράφεται στο βιβλίο του << Shibata Watoku >>, << How to Observe Toes >>. Ο γιός του Watoku, Shibata Sadao, διδάσκει αυτό το σύστημα στο Τόκιο σήμερα με μεγάλη επιτυχία και σεβασμό.

Σύγχρονες έρευνες της Ρεφλεξολογίας

 Τα τελευταία χρόνια πολλοί ερευνητές ασχολούνται με την τεχνική της ρεφλεξολογίας, προσφέροντας γνώσεις και νέες ανακαλύψεις. Ο βέλγος χειροπράκτης, Dr. H. Gillet έχει γράψει με επιτυχία δέκα εκδόσεις του βιβλίου του << Belgian Chiropractic Research Notes >>. Εκεί διαπιστώνεται πως η σπονδυλική στήλη και τα πέλματα έχουν κατευθείαν συσχέτιση. Διαπίστωσε πως δουλεύοντας τα πέλματα, διορθώνοντας αρθρώσεις και τονώνοντας την ευλιγισία, είχε αντίστοιχα αποτελέσματα με τη σπονδυλική στήλη. Η χρήση ειδικών εργαλείων απέδειξε αυτή τη συσχέτιση μεταξύ των πελμάτων και της σπονδυλικής στήλης. Δουλεύοντας και ελευθερώνοντας εμπλοκές στο ένα, το ίδιο γίνεται και στο άλλο σημείο.
 Ο Dr Lindberg, Αμερικανός χειροπράκτης, βρήκε μια απευθείας συσχέτιση μεταξύ του << τακουνιού >> του πέλματος (Talus) και της άρθρωσης του, τα παραπλεύρως κόκκαλα και τον πέμπτο οσφυϊκό σπόνδυλο. Έτσι όταν κάνουμε στροφές στον αστράγαλο ή τέντωμα στο ηλιακό πλέγμα, αμέσως απελευθερώνουμε το κάτω μέρος της πλάτης καθώς και τα νεύρα στα γεννητικά όργανα και τα κάτω μέρη του σώματος.

 Πρόσφατα πολλές ανακαλύψεις έχουν γίνει επάνω στο ανακλαστικό σύστημα. Ο Γάλλος γιατρός, Paul Nogier, έχει κάνει έρευνες επάνω στην αρχαία επιστήμη διάγνωσης και θεραπείας του σώματος, μέσα από τα σημεία του αυτιού (Auriculotherapy). Η έρευνά του το 1975 με τίτλο << Treatise of Auriculotherapy >> μας μιλά για αποδείξεις που έχουν διαδοθεί ευρύτατα.

 Ο Dr Dale στην Αμερική, κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά επάνω στα εργαλεία του βελονισμού, προγραμματισμένη με κομπιούτερ, για να μετρήσει και να καταγράψει τις βασικές ζώνες του σώματος. Αυτή η μελέτη θα καθιερώσει επιστημονικά την απευθείας σχέση μεταξύ των αντανακλαστικών σημείων στα πέλματα και των σημείων βελονισμού στο σώμα.
 Στην Κορέα σήμερα, ο καθηγητής Kim Bong Han και οι συνεργάτες του βρήκαν ένα σύστημα που λέγεται << Kyungvak >> που αποτελείται από ολοκληρωμένους αγωγούς, που όπως λέει, είναι τα μονοπάτια για τις ζώνες. Αυτά τα μονοπάτια περιέχουν ένα υγρό, που το ονόμασε << Sanal >> και περιέχει DNA, RNA και πρωτεϊνη. Η ύλη αυτή συμπεριλαμβάνεται στη δομή των κυττάρων. Με τη θεωρία του των αγωγών που επίσης αποδεικνύει και τις ζώνες, αποκαλύπτει πως η θεραπεία μέσω της πιέσεως ή του βελονισμού αμέσως επιδρά στη θεραπεία του ασθενή.

 Ο Dr Cesar Mishann Pints M.D., καθηγητής χειρουργός και πρόεδρος του γενικού νοσοκομείου της Γουατεμάλα, μας λέει πως ερεθίζοντας τα κέντρα του βελονισμού, αμέσως επηρεάζονται οι λεμφατικοί αδένες και κατ’ επέκταση επηρεάζονται συγκεκριμένα όργανα και όλο το σώμα.
 Αυτά και άλλες έρευνες και θεωρίες βασισμένες στην υπόθεση πως το ανθρώπινο σώμα είναι ένα πλέγμα από μονοπάτια ενέργειας και πως με το ερέθισμα στα κέντρα ενέργειας, βρίσκουμε ισορροπία και ελευθερώνονται τα φράγματα που υπήρχαν στη ροή της ενέργειας. Βλέπουμε πως όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της έρευνας, είναι σαφές πως η ρεφλεξολογία κάνει δουλειά και είναι μια μέθοδος – λειτουργία, που πρέπει όλοι να μάθουμε.

 O Dr. D. N. Klushalani από την καλκούτα της Ινδίας, στο βιβλίο του << Cure Most of the Ailments With Power in your Hands and Feet >>, μας λέει χαρακτηριστικά: είναι ειρωνικό να ξέρουμε πως χιλιάδες κόσμος κάνει γυμναστική κάθε πρωί όταν ξυπνάει, λες και το σώμα είναι φτιαγμένο από τίποτα άλλο εκτός από κόκκαλα και μυς. Δεν εννοούμε με αυτό πως πρέπει να σταματήσει αυτή η πρακτική, κάθε άλλο, η άσκηση των μυών είναι ένα απο τα κλειδιά στη γενική υγεία του σώματος. Δυστυχώς όμως, για αυτούς τους ανθρώπους, αυτή δεν είναι όλη η ιστορία. Τέτοιες ασκήσεις πρέπει να συνοδεύονται με εξίσου σημαντικές ασκήσεις των αδένων και εσωτερικών οργάνων. Μόνο η ζωνοθεραπεία, ή ρεφλεξολογία, μπορεί να φτάσει αυτά τα σημαντικά κέντρα ζωής.

*Σημαντική Υπενθύμιση

Όλα τα άρθρα και οι πληροφορίες της ιστοσελίδας είναι στα πλαίσια της ενημέρωσης και αφορούν τις εναλλακτικές και συμπληρωματικές θεραπείες, τον εναλλακτικό τρόπο ζωής και την πρόληψη για υγεία. Δεν αντικαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτικές αγωγές και ούτε προτείνονται για εφαρμογή χωρίς γνώση. Αν έχετε προβλήματα υγείας και ακολουθείτε ιατρικές οδηγίες και φαρμακευτικές αγωγές, τότε για οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτές πρέπει να την εγκρίνει ο θεράπον ιατρός σας. Μην ακολουθείτε ό,τι διαβάζετε και μην πειραματίζεστε με την υγεία σας, αν δεν κάνετε πρώτα την έρευνά σας ή χωρίς τη συμβουλή κάποιου ειδικού, καθώς μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την ατομική σας ακεραιότητα.

Share:

Κατηγορίες

Περισσότερα Άρθρα

Εγγραφείτε στο
Newsletter

Share: