Art of Naturopathy

Κανόνες Διατροφής

Ξεκινώντας το ταξίδι της διατροφής ο κάθε άνθρωπος θα βρει εκατοντάδες δίαιτες και διατροφές οι οποίες δεν είναι ιδανικές για όλους φυσικά, αφού κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έχει τις ιδιαιτερότητές του. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε κάποιους βασικούς κανόνες διατροφής που έθεσαν τα παραδοσιακά ιατρικά συστήματα, όπως η Ιπποκράτεια ιατρική και η πυθαγόρεια, βάζοντας τις βάσεις για μια υγιεινή ζωή καθώς όπως έλεγε και ο πατέρας της Ιατρικής ''η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου η τροφή σου''.
Διατροφικοί κανόνες

 Κανόνες Διατροφής

 Οι κανόνες διατροφής είναι μια εισαγωγή σε αυτά που όρισε η ελληνική παραδοσιακή ιατρική ως συμπεριφορά στην διατροφή, προερχόμενη από τον πυθαγόρα αρχικά με την διατύπωση της θεωρίας των τεσσάρων χυμών και δίνοντας την σκυτάλη στον Ιπποκράτη όπου εξέληξε την θεωρία και συμπλήρωσε τα δικά του μοναδικά στοιχεία στην διατροφή, θεωρώντας την ως έναν από τους βασικούς παράγοντες υγείας. αργότερα η γνώση δένει με άλλα παραδοσιακά συστήματα και εμπλουτίζεται από άλλους έλληνες γιατρούς, φτάνοντας  μέχρι τις μέρες μας όπου ολοκληρώνει αυτούς τους κανόνες η φυσικοπαθητική, γέννημα θρέμα της αρχαίας ελληνικής ιατρικής. 

 

Κανόνες Διατροφής και ζωτική ενέργεια.

 Η αρχή στην διατροφή είναι να τρως φρέσκα τρόφιμα και να πίνεις ζωντανό νερό. Όλες οι άλλες τροφές είναι είτε << νεκρές >> δηλαδή δεν έχουν τίποτα να σου προφέρουν από άποψη ζωντάνιας και ενέργειας και επίσης υπάρχουν και οι αντί-τροφές, δηλαδή τροφές οι οποίες εκτός του ότι δεν προσφέρουν τίποτα, είναι και βλαπτικές καθώς περιέχουν τοξίνες, χρώματα τεχνητά, αρώματα κλπ. Αυτό που πρέπει να θυμόσαστε είναι πως όλες οι τροφές που δεν χαλάνε, εκτός κάποιων περιπτώσεων όπως το μέλι, η ζάχαρη, το αλάτι κλπ., είναι νεκρές τροφές, καθώς οι αληθινές τροφές χαλάνε εύκολα και γρήγορα λόγω του ότι περιέχουν ζωτική ενέργεια, η οποία φθίνει και χάνεται με το πέρας του χρόνου. Τροφές που γράφουν λοιπόν << χωρίς συντηρητικά >> είναι ένα μεγάλο παραμύθι αφού στην πραγματικότητα δεν έχουν τίποτα ζωντανό μέσα τους ώστε να συντηρηθεί.

 Τί προσφέρει η ζωντανή τροφή? Μα η απάντηση είναι πολύ απλή, ζωή! Καταρχάς παρέχει εκατοντάδες ιχνοστοιχεία και μέταλλα τα οποία είναι ανόργανα μεν, αλλά συμμετέχουν σε εκατοντάδες μεταβολικές διαδικασίες στον οργανισμό μας. Σε δεύτερη φάση το νερό και η χλωροφύλλη που περιέχονται στα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά είναι ζωτικής σημασίας για τα κύτταρά μας καθώς μεταφέρουν οξυγόνο και φως! Δύο σημαντικά στοιχεία και απαραίτητα για να πραγματοποιηθεί ο κύκλος του Κρεμπς μέσα στο κύτταρο έτσι ώστε να παραχθεί η ενέργεια του σώματός μας.
 Σε τρίτη φάση τα φρέσκα τρόφιμα σου προσφέρουν ζωτική ενέργεια! Η ζωτική ενέργεια, η οποία αναφέρεται από τα αρχαία χρόνια ως Αιθέρας(αρχαία Ελλάδα), Πράνα (Ινδία), Τσί(Κίνα) και οργόνη στην πιο σύγχρονη επιστήμη, είναι το βασικό στοιχείο της ζωής, αυτό που δίνει πνοή σε όλα τα έμψυχα όντα.

 Τέλος, όταν λέμε ζωντανό νερό, εννοούμε το φυσικό νερό από τις πηγές. Αυτό το νερό θεωρείται ζωντανό καθώς περιέχει ζωτική ενέργεια. Το θαυμαστό νερό, εκτός από ζωτική ενέργεια μεταφέρει και πληροφορίες, οξυγόνο και θρεπτικά στοιχεία. Τα στάσιμα νερά της εμφιάλωσης θεωρητικά είναι νεκρά, όσον αφορά τη ζωτική ενέργεια τουλάχιστον και απλά συνεισφέρουν στην ενυδάτωση και προσφέρουν ιχνοστοιχεία. Το νερό της βρύσης εκτός του ότι είναι στάσιμο, μεταφέρει και μικροσωματίδια και τοξίνες τα οποία βλάπτουν τον οργανισμό. Επέλεξε έναν ενεργοποιητή νερού ή βάλε ένα φίλτρο για να αποφύγεις τουλάχιστον τις τοξίνες που υπάρχουν μέσα στο δίκτυο.

 

Κανόνες Διατροφής και Aπορρόφηση.

 Πρέπει να θυμάσαι πως δεν είσαι πλέον μόνο ότι τρως, αλλά στην πραγματικότητα είσαι ότι απορροφάει ο οργανισμός σου από τις τροφές και τα εκατοντάδες σκευάσματα που καταναλώνεις. Το ότι καταναλώνεις συνέχεια και σε μεγάλες ποσότητες βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεϊνες και αμινοξέα σε σκόνες αυτό δεν σημαίνει ότι τα απορροφάς κι’ όλας και αν δεν τα απορροφάς μάντεψε τί συμβαίνει μέσα σου? Όλα αυτά τα σκευάσματα το υπερφορτωμένο συκώτι σου θα τα απορρίψει ως μεταβολικά κατάλοιπα, δηλαδή τοξίνες οι οποίες θα επιβαρύνουν τον οργανισμό σου και καθώς ανεβαίνει το τοξικό σου φορτίο θα σε οδηγήσει σε κάποια ασθένεια, δηλαδή το αντίθετο από αυτό που αναζητάς.

 Όπως δεν υπάρχει ένα φάρμακο για όλους και έτσι μπορεί το ίδιο φάρμακο που εσένα σε κάνει καλά κάποιον άλλο να τον αρρωσταίνει, έτσι και στις διατροφές δεν υπάρχει μία διατροφή για όλους αφού ο κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και είναι σε συνάρτηση πάντα με παράγοντες που εμπλέκονται στην προσωπική υγεία του καθενός, όπως τα γονίδια, το περιβάλλον, οι σκέψεις, οι πράξεις και άλλες ατομικές ιδιαιτερότητες όπως το αίμα. Επίσης όσο αποκόβεσαι από την φύση και τις δραστηριότητες τόσο μειώνεις την ευφυϊα των βιολογικών σου μηχανισμών.

Κανόνες Διατροφής και Eμμονές

 Πέρα από τα φρέσκα τρόφιμα και το ζωντανό νερό, θα πρέπει να βγεις από τον λαβύρινθο που σε έχει βάλει το μάρκετινγκ να σκέφτεσαι όλη την ώρα δίαιτες και διατροφές, να ζυγίζεις τροφές, να μετράς τις μπουκιές σου και να αναζητάς συνέχεια συσκευασμένα δήθεν super foods, ή προϊόντα light που αδυνατίζουν σε μία βδομάδα ή σε κάνουν σούπερ άνθρωπο σε χρόνο μηδέν, βάζοντάς σε σε ένα συνεχόμενο εμμονικό παιχνίδι αναζήτησης και αγοράς σκευασμάτων και προϊόντων τα οποία αδειάζουν την τσέπη σου και σε φορτώνουν τοξίνες!

 Μην είσαι εμμονικός και μην τρως ψυχαναγκαστικά! Μην ακολουθείς τις δίαιτες που σου πασάρει ο κάθε τυχάρπαστος που την είδε διατροφολόγος και ειδικός, ή κάθε ένας που σου πλασάρει ότι ματζούνι και διατροφή διαβάζει στο ίντερνετ και επειδή το κάνει αυτός, νομίζει πως έγινε και ειδικός. Δίαιτες και διατροφές υπάρχουν πολλές, λίγες όμως είναι πραγματικά ιδανικές όπως η διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και η ορθομοριακή αλλά και η μεσογειακή διατροφή.

 Κάνε την δικιά σου έρευνα, φτιάξε ένα σημειωματάριο και γράφε τί σε πειράζει και τί όχι, παρατήρησε, δοκίμασε, ψάξε και άκου το σώμα σου. Το σώμα σου έχει σοφία, τα κύτταρά σου γνωρίζουν, άσε την ευφυία των βιολογικών σου ρολογιών να σε οδηγήσει στην υγεία και θα το κάνει, να είσαι πάντα μετρημένος και χωρίς υπερβολές, τρώγε απελευθερωμένα και συνετά γιατί όσο πιο πολύ εμμονικά τρως, όσο πιο πολλούς ψυχαναγκασμούς έχεις σε σχέση με το αδυνάτισμα, τόσο θα πέφτεις στις λεγόμενες δίαιτες γιογιό οι οποίες θα σε οδηγούν σε έναν αέναο κύκλο αδυνατίσματος-πάχους και θα διαταράσσουν τον μεταβολισμό και την ψυχολογία σου, και η ψυχολογία σου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την διατροφή σου.

Κανόνες Διατροφής και ψυχολογία

 Η τροφή μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα συναισθήματά μας και την ψυχολογία μας. Γι’αυτό όταν γευματίζεις δώσε βάση στα παρακάτω

  • Όταν τρώς ένα φαγητό ή ένα τρόφιμο μην σκέφτεσαι ενοχικά, φάτο με άνεση και ευχαριστήσου το ακόμα κι αν είναι κακό για την υγεία σου.
  • Να τρώς πάντα με παρέα και συγκεκριμένα με καλή παρέα, καθώς αυτό προάγει τα θετικά συναισθήματα και η πέψη θέλει ευχαρίστηση.
  • Φάε καθιστός και άνετα, μην τρώς ποτέ σε κίνηση και με νευρικότητα καθώς το σώμα σου χρειάζεται ενέργεια για να πέψει και έτσι δεν μπορεί να δίνει ενέργεια και για να κινηθείς ταυτόχρονα. Όταν κινείσαι δεν πέπτεις!
  • Να τρως πάντα με χαρά και ηρεμία, καθώς ο θυμός, η θλίψη, το άγχος και ο φόβος είναι συναισθήματα που προκαλούν στρες και το στρες μπλοκάρει την πέψη!
  • Επέλεξε να φας χωρίς να βλέπεις ή να ακούς ειδήσεις, αφού τα άσχημα νέα προκαλούν άσχημα συναισθήματα και αυτά με τη σειρά τους στρες.
  • Φάε ήσυχα λοιπόν, με καλή παρέα και θετικές σκέψεις, γέλα, να είσαι χαρούμενος και να ευχαριστιέσαι το γεύμα σου σαν να είναι μοναδικό.

Ιπποκράτης και Κανόνες Διατροφής

 Ο Ιπποκράτης σαν συνεχιστής του πυθαγόρα όσον αφορά την θεωρία των τεσσάρων χυμών που διατύπωσε ο πυθαγόρας, έθεσε πολλούς κανόνες, καθώς θεωρούσε την διατροφή έναν από τους πέντε παράγοντες υγείας μαζί με την άσκηση, το περιβάλλον, τον τρόπο σκέψης και τον τρόπο ζωής. Πολλούς από αυτούς τους συναντάμε και στη σύγχρονη διατροφή φυσικά. Ας δούμε όμως ποιοί είναι.

Το μέτρο στη διατροφή:

  • Πρώτος και βασικός κανόνας του Ιπποκράτη είναι το μέτρο στην τροφή και η αποφυγή καταχρήσεων.
  • Η λαιμαργία, η υπερβολή και η αμετροέπεια στη διατροφή είναι επιβλαβείς.
  • Επιβλαβής είναι όμως και ο υπερβολικός περιορισμός στη διατροφή.


Κανόνες για τις δίαιτες:

  • Η κατάλληλη δίαιτα περιλαμβάνει το τί-πότε-πώς και πόσο θα καταναλωθεί.
  • Στις δίαιτες πρέπει να γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα σε δίαιτες που είναι συνήθεις και σε αυτές που είναι κατευθυνόμενες.
  • Οι θεραπευτικές ή εκκαθαριστικές-αποτοξινωτικές δίαιτες πρέπει να είναι πιο περιοριστικές από τις συνήθεις δίαιτες.
  • Σε μία συνήθη δίαιτα δεν συστήνεται ο υπερβολικός περιορισμός.


Κανόνες για σωστή πέψη:

  • Ποτέ μην τρώτε όταν είσαστε κουρασμένοι, θυμωμένοι, αναστατωμένοι και στεναχωρημένοι. Η κόπωση, τα αρνητικά συναισθήματα και το άγχος είναι επιβλαβή για την σωστή πέψη.
  • Η ελαφριά άσκηση πρίν από τα γεύματα ενεργοποιεί την όρεξη κ την πέψη,διότι καταναλώνει την περίσσεια σε υπολείμματα χυμών.
  • Τρώτε μόνο όταν πεινάτε. Μην τρώτε αν δεν πεινάτε πραγματικά, διότι σε αυτή την περίπτωση ο οργανισμός δεν είναι έτοιμος να δεχτεί την τροφή και επιβαρύνεται.
  • Αν καθυστερήσετε να φάτε θα χαλάσει η πέψη σας και αν δεν έχετε φάει για πολλές ώρες μην γεμίσετε το στομάχι σας με τροφή καθώς θα προκληθεί μεγάλη πίεση στην πεπτική δύναμη.
  • Μετά το φαγητό καθίστε 5 λεπτά να ξεκουραστείτε και η μόνη άσκηση που προτείνεται είναι το περπάτημα καθώς βοηθά την τροφή να κινηθεί προς το κάτω μέρος του στομάχου όπου η πέψη πραγματοποιείται καλύτερα.
  • Παρεμποδίζουν την πέψη τα άσχημα συναισθήματα και οι ψυχικές εξάρσεις, η υπερβολική άσκηση και το σεξ μετά το φαγητό.
  • Η ποσότητα της τροφής εξαρτάται από τις ανάγκες και τις δραστηριότητες του κάθε ατόμου ξεχωριστά.
  • Τα φαγητά που χωνεύονται πιο γρήγορα, π.χ. οι υδατάνθρακες δεν πρέπει να καταναλώνονται μαζί με δυσκολόπεπτα καθώς τα πρώτα επιπλέουν πάνω από τα δεύτερα, παγιδεύονται για περισσότερο χρόνο, υπόκεινται ζύμωση και παράγουν αέρια και ρέψιμο επιβαρύνοντας το στομάχι και την πέψη.


Κανόνες για τα υγρά κατά τα γεύματα:

  • Τα υγρά δεν πρέπει να καταναλώνονται μαζί με το φαγητό καθώς οδηγούν σε αραίωση των πεπτικών υγρών.
  • Επίσης ούτε τα πολλά υγρά μετά το γεύμα ενδείκνυνται καθώς προκαλούν επίπλευση των τροφών μέσα στο στομάχι και δυσχεραίνουν την πέψη.
  • Το νερό πρέπει να καταναλώνεται μισή ώρα πρίν το φαγητό ή 2 ώρες μετά και όχι κρύο καθώς δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση της δίψας.
  • Υγρά που βοηθούν στην πέψη είναι το τσάι η μέντα το πορτοκάλι και το λεμόνι τα οποία πρέπει να καταναλωθούν όταν υπάρχει αίσθηση ελάφρυνσης στο επάνω μέρος του διαφράγματος και μετά από το πέρας 30 λεπτών από το γεύμα.
  • Το περισσότερο νερό θα πρέπει να πίνεται ανάμεσα στα γεύματα. Αν καταναλωθεί πολύ νερό μαζί με το γεύμα αραιώνει τους πεπτικούς χυμούς, ενώ μία μικρή ποσότητα θα υγράνει την τροφή στο πέρασμα της από τον λαιμό.


Ώρες γευμάτων:
Το μεγαλύτερο γεύμα πρέπει να καταναλώνεται το μεσημέρι καθώς εκείνη την ώρα η δύναμη της πέψης (η Άγκνι, η πεπτική φωτιά στην Αγιουρβέδα), είναι στην κορύφωσή της, όπως και ο ήλιος.

Το βραδυνό πρέπει να είναι ελαφρύ και να έχει καταναλωθεί τουλάχιστον 3 ώρες πρίν τον ύπνο καθώς αν είναι βαρύ το γεύμα και αργά το βράδυ θα παραμείνει στην κοιλιά, θα διαταράξει τον ύπνο και την πέψη.


Φυσιοπαθητικά τιπς

Κάποια επιπρόσθετα τιπς προσθέτει η φυσικοπαθητική στους κανόνες διατροφής, όπως τα παρακάτω.

  • Μάσα καλά την τροφή προτού την καταπιείς! η πέψη ξεκινά στο στόμα σας, καθώς το σάλιο περιέχει πεπτικά ένζυμα!
  • Μην τρώς γρήγορα και αρπαχτά, πρώτον γιατί κάνεις αεροφαγία, δηλαδή καταπίνεις αέρα μαζί με την τροφή σου και δεύτερον την καταπίνεις αμάσητη και επιβαρύνεις την πέψη σου.
  • Μην τρώς υπερβολικά! ποτέ μην γεμίζεις πάνω απο τα ¾ ή το 80% του στομάχου. πάντα να αφήνεις λίγο χώρο για αέρα, ώστε το στομάχι σου να έχει λίγο χώρο για να δουλέψει.
  • Όταν τρως να είσαι παρών, να είσαι εκεί συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνεις για να το βιώσεις και να δεχτείς όλα τα ωφέλη που σου προσφέρει η τροφή.

 

Ψάχνοντας τους βασικούς κανόνες διατροφής θα βρείς και άλλα τίπς και χρυσούς κανόνες πάνω σε αυτό το θέμα. σε επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε για τους κανόνες του μαγειρέματος και των τροφών. Μέχρι τότε κράτα αυτά τα βασικά για την διατροφή σου, ψάξε, κάνε την έρευνά σου και άκου το σώμα σου! αυτό ξέρει…

*Σημαντική Υπενθύμιση

Όλα τα άρθρα και οι πληροφορίες της ιστοσελίδας είναι στα πλαίσια της ενημέρωσης και αφορούν τις εναλλακτικές και συμπληρωματικές θεραπείες, τον εναλλακτικό τρόπο ζωής και την πρόληψη για υγεία. Δεν αντικαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτικές αγωγές και ούτε προτείνονται για εφαρμογή χωρίς γνώση. Αν έχετε προβλήματα υγείας και ακολουθείτε ιατρικές οδηγίες και φαρμακευτικές αγωγές, τότε για οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτές πρέπει να την εγκρίνει ο θεράπον ιατρός σας. Μην ακολουθείτε ό,τι διαβάζετε και μην πειραματίζεστε με την υγεία σας, αν δεν κάνετε πρώτα την έρευνά σας ή χωρίς τη συμβουλή κάποιου ειδικού, καθώς μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την ατομική σας ακεραιότητα.

Share:

Κατηγορίες

Περισσότερα Άρθρα

Εγγραφείτε στο
Newsletter

Share: